LED pásiky

Môže LED pásik spôsobiť požiar?

Môže LED pásik spôsobiť požiar?

Nekupujte lacné LED pásiky nízkej kvality pochybného pôvodu. V týchto výrobkoch sa zvyčajne používajú nekvalitné suroviny, napríklad veľmi málo medi v podklade FPCB (flexibilná doska s plošnými spojmi). Flexibilná elektronika je kľúčovým aspektom pri LED pásikoch, preto je dôležité, aby bola kvalitná. Pri spájaní LED čipov slúži FPCB ako ich základňa. Okrem toho, schopnosť tejto dosky odvádzať teplo je kľúčovým faktorom.

Používanie nesprávneho a lacného napájacieho zdroja je ďalším rizikovým faktorom. Napájanie LED je kľúčové, preto nikdy nepoužívajte nekvalitné LED transformátory. Nestabilné výstupné napätie nekvalitných napájacích zdrojov, ktoré často prekračuje napätie LED pásu, môže spôsobiť prehrievanie.

Skutočný príkon u nekvalitných LED ovládačov často nie je zhodný s tým uvedeným na štítku. Skutočný príkon môže byť len 80 % príkonu uvedeného na štítku alebo ešte nižší. Pripojenie LED pásu na zdroj s nesprávnym príkonom spôsobuje nadmernú záťaž a prehrievanie.

Nekvalitné napájacie LED zdroje často neposkytujú ochranu proti skratu. Preto je dôležité používať kvalitné transformátory pre LED pásiky.

Zlá inštalácia môže byť ďalším rizikovým faktorom. Uistite sa, že sú všetky spoje pevne a správne pripojené. Voľné spoje môžu viesť k nadmernému odporu, silnému zahrievaniu a dokonca iskreniu. Miesto nespájkovaných konektorov je odporúčané používať spojenia, ktoré sú správne spájkované.

Preventívne opatrenia pre bezpečné používanie LED pásov

Aby ste minimalizovali prehrievanie LED pásu a predĺžili jeho životnosť, môžete zvážiť tieto preventívne opatrenia:

  1. Použite LED hliníkové profily: Pripojenie LED pásov na hliníkové profily pomáha odvádzať teplo, pretože hliník je materiál s výbornými vlastnosťami vedenia tepla a je cenovo dostupný.

  2. Využívajte stmievače a senzorové spínače: Nie vždy je potrebné, aby LED pásiky svietili najvyšším jasom alebo nepretržite. Stmievače vám umožnia znížiť jas a výkon LED pásu, čím znížite tvorbu tepla. Senzorové spínače automaticky vypnú LED pásy, keď nie je detegovaný žiadny pohyb, čím predlžujú ich životnosť.

  3. Investujte do značkových LED pásikov: Hoci značkové LED pásiky môžu byť drahšie, často vydržia dlhšie a poskytujú bezpečnejšie používanie bez obáv o požiar.

  4. Pravidelne kontrolovať LED pásy: Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav vašich LED pásov, aby ste predišli potenciálnym problémom a uistili sa, že sú správne fungujú.



Produkty z kategórie led pásiky

EGLO connect Stripe-Z RGBW LED pásik, 8m
LED pásik Stripe-Z - 8 metrov dekoratívneho osvetlenia s RGBW, inteligentné ovládanie Moderný svetelný pás LED Stripe-Z poskytuje všade dobré osvetlenie a dekoratívne svetelné efekty, či už na kuchynských skrinkách, na okrajoch postelí...

Philips Hue Lightstrip Outdoor 2m White & Color
Flexibilný Philips Hue LED Lightstrip do exteriéru, White & Color Ambiance Philips Hue Lightstrip Outdoor s jasnými diódami LED poskytuje vzrušujúce svetelné momenty v exteriéri. Vďaka ochrannej triede IP67 je na to dobre vybavený a je odolný...

Prios Mekhi LED pásik, RGB, 10 m
Praktický LED pásik Mekhi s funkciou RGB a diaľkovým ovládaním LED pásik Mekhi slúži ako atraktívna dekorácia v interiéri. Nábytku dodáva niečo, čo ho robí výnimočným, a premení akýkoľvek priemerný štýl interiéru na niečo veľmi...

SLC LED pásik Full Spectrum CRI 98, 5m IP20 2 700K
5 m dlhý LED pás Full Spectrum s vynikajúcim podaním farieb, pre suché vnútorné priestory Tento LED pás je ideálnou voľbou najmä do galérií, predajných miestností alebo obývacích a rekreačných priestorov s vysokokvalitným interiérom....

SNL profil suchú montáž viditeľná časť široký 70mm
SNL LED suchý stavebný profil s viditeľnými nohami pre priame pripojenie k komponentom Tento LED profil sadrokartónu je možné univerzálne namontovať na stenu, strop alebo podlahu, aby bolo možné otvorené kontúrové osvetlenie. - pre pripojenie...

Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo