Bodové svietidlá

Ako vybrať bodové osvetlenie

Ako vybrať bodové osvetlenie

Vyberanie bodových svetiel do sadrokartónu nie je vždy jednoduché. Existuje niekoľko dôležitých parametrov, na ktoré by ste mali dbať. V tomto článku vám predstavíme tie najpodstatnejšie.

Výška svetla

Výška bodoviek je dôležitá z toho dôvodu, aby svetlo bolo správne zapustené do sadrokartónu. Nižšie svetlá sú ideálne pre tých, ktorí nechcú znižovať už tak nízky strop sadrokartónovým podhľadom.

IP krytie

IP krytie je indikátor odolnosti svetla voči vniknutiu pevných častíc a vlhkosti. V kúpeľni alebo kuchyni je vhodné zvoliť svetlo s IP krytím minimálne IP44. Pre vonkajšie svetlá alebo svetlá v garáži či dielni je ideálne krytie IP65.

Svetelný zdroj

Máte na výber medzi bodovými svetlami s vymeniteľným zdrojom a tými s integrovaným zdrojom. Výhodou vymeniteľného zdroja je možnosť prispôsobiť svetlo vašim potrebám. S integrovaným zdrojom vám výrobca zjednoduší výber.

Design bodového svetla

Design je rovnako dôležitý, no v prípade bodoviek do sadrokartónu by mali prevládať svetelné parametre. Zvýraznite svetelný lúč, nie samotné svietidlo.

Farba svetla

Od farby svetla závisí váš biorytmus. Vo spálni zvoľte teplejšie biele svetlo s hodnotou do 3 000 K. V pracovni preferujte chladnejšie svetlo s hodnotami medzi 4 500 - 6 500 K.

Intenzita svetla

Intenzita svetla by mala byť minimálne 300 lm/m2. V pracovni či študovni si vyžadujte vyššiu intenzitu, zatiaľ čo v obývačke môže byť svetlo slabšie a teplejšie.

Svetelný uhol

Rozptylový uhol svetla by mal byť minimálne 60° pre osvetlenie väčších priestorov. Pre špecifické účely, ako je osvetlenie exponátov, je vhodný aj menší rozptylový uhol.

Výber správnych bodových svetiel do sadrokartónu je kľúčový pre dokonalé osvetlenie vášho priestoru. Veríme, že tento článok vám pomôže pri rozhodovaní a vaše svietidlá budú perfektným doplnkom vašej domácnosti.



Produkty z kategórie bodové svietidlá

Downlight Point M, čierna/biela
Bodové svietidlo od firmy Nowodvorski. Lampa POINT je vyrobená z kovu s vymeniteľnými prstencami v rôznych prevedeniach. Neobsahuje svetelný zdroj v balení.

Nowodvorski MONO SURFACE II BRASS 7745, 2x GU10
Bodové zápustné svietidlo od firmy Nowodvorski. Lampa MONO je vyrobená z kovu a plastu a nachádza sa v rôznych prevedeniach. Neobsahuje svetelný zdroj.

Nowodvorski MONO SURFACE III WHITE/GOLD 7685, 3x GU10
Bodové zápustné spot svietidlo od firmy Nowodvorski. Lampa MONO je vyrobená z kovu a plastu v rôznych prevedeniach. Neobsahuje svetelný zdroj.

Nowodvorski POLY BLACK 8878, 1x GU10
Bodové stropné svietidlo od firmy Nowodvorski. Lampa POLY je vyrobená z hliníku vo viacerých prevedeniach. Neobsahuje svetelný zdroj.


Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo