LED pásiky

Môže LED pás svietiť nepretržite?

Môže LED pás svietiť nepretržite?

Využívanie LED pásikov sa stalo stále populárnejšou voľbou pre osvetlenie, ktoré môžete umiestniť prakticky kamkoľvek. Často ich nachádzame pod kuchynskou linkou, na schodisku, za televízorom a dokonca aj v spálni, detskej izbe, vonku na plot, na terase, v wellness, v pivnici plnej vína, v obchodoch a iných komerčných priestoroch.

LED pásiky sú tak obľúbené pre svoju všestrannosť, pretože ich inštaláciu zvládne prakticky každý, ich dĺžku možno prispôsobiť presne rozmerom priestoru, spotrebúvajú minimálne množstvo energie a pri nepretržitom používaní sa neprehrievajú. Existuje niekoľko typov a variantov vhodných pre konkrétne miesta, ako sú vlhké prostredia, exteriéry, domácnosti a podobne, takže si môžete vybrať tie najvhodnejšie LED pásiky pre dané miesto.

Čo sú LED pásiky?

LED pásiky predstavujú moderný spôsob osvetlenia interiérov a exteriérov s niekoľkými výhodami. Svetlo sa rovnomerne šíri, majú nízku energetickú náročnosť, ich dĺžku možno prispôsobiť konkrétnym potrebám a inštalácia je pomerne jednoduchá.

LED pásik (známy aj ako LED pás, LED flexibilný pás) je ohybný pás s LED čipmi a rezistormi. Obvykle sa používajú pásy so šírkou od 8 do 12 mm, vybavené rôznymi typmi LED čipov, ako sú 2835, 5050 a 3528. LED pásiky sa delia na segmenty s dĺžkou od 2,5 cm do 25 cm.

Každý segment obsahuje komponenty, ktoré sú zapojené paralelne, a napájacie napätie LED pásu sa pohybuje od 5 V do 240 V. Najčastejšie sa používajú 12- a 24-voltové LED pásiky. Vďaka svojej flexibilite je možné osvetliť aj miesta, kam by sa iné svetelné zdroje kvôli svojej veľkosti nedostali.

LED pásiky sa rozdeľujú podľa miesta použitia:

  • LED pásiky bez ochrany vhodné pre inštaláciu v suchých prostrediach.
  • LED pásiky s ochranou proti prachu (IP54) vhodné pre vlhké prostredie.
  • Vodotesné typy s krytím IP67, ktoré odolávajú kontaktu s vodou, ale nie sú vhodné na ponorenie.

Diódové LED pásiky majú na zadnej strane samolepiacu obojstrannú pásku 3M (okrem IP68), ktorá ponúka výbornú priľnavosť a pevnosť, takže ich stačí len nalepiť. Dôležité je, že hliníkové profily, známe aj ako lišty pre LED pásiky, sú nevyhnutným doplnkom pre LED pásy s výkonom nad 10 W, pretože slúžia na chladenie a zabezpečujú dlhú životnosť. Dokonca aj LED pásy s krytím IP54 by mali byť inštalované v kovovej konštrukcii lišty.

Je bezpečné nechať LED pásiky svietiť nepretržite?

V zásade sú LED pásiky veľmi bezpečné, pretože na rozdiel od bežných žiaroviek produkujú veľmi málo tepla a je veľmi nepravdepodobné, že by sa prehriali a spôsobili požiar.

Avšak pre zabezpečenie bezpečnosti vašich LED pásikov je dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Tu je ich prehľad:

  1. Investujte do kvalitných LED pásikov a príslušenstva od spoľahlivého obchodu a uistite sa, že sú správne dimenzované. Levné pásiky nízkej kvality môžu predstavovať riziko prehriatia a požiaru.

  2. Správna inštalácia je kľúčová. Inštalácia LED pásikov je síce jednoduchá, ale ak nie ste istí, odporúča sa konzultovať s odborníkom.

  3. Použite vhodný zdroj napájania pre LED pásiky, ktorý zodpovedá ich špecifikáciám.

  4. Pri inštalácii LED pásikov používajte konektory navrhnuté pre daný typ pásu, aby ste zabezpečili bezpečné pripojenie.

  5. Dôležité je aj kvalitné ovládanie, pretože lacné ovládače môžu spôsobiť prehriatie a viesť k požiaru.

  6. Uistite sa, že všetky spoje LED pásikov sú elektricky izolované, aby sa predišlo skratom, ktoré by mohli spôsobiť požiar.

Je však dôležité mať na pamäti, že LED pásiky nie je nutné nechávať svietiť nepretržite, ak nie sú potrebné. Ak niekde svietia zbytočne, môžete ich vypnúť a tak šetriť elektrickú energiu a zároveň chrániť životné prostredie.

Upozornenie na záver

  • LED pásiky s krytím IP54 alebo vyšším nie sú vhodné na nepretržité osvetlenie.
  • LED pásiky by nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu, pretože vysoke teploty môžu znížiť životnosť LED diód a spôsobiť poškodenie spojov. Výskytom toho môže dôjsť k nefunkčnosti jednotlivých modulov.
  • Pravidelná kontrola LED pásikov je dôležitá pre zachovanie ich funkčnosti a bezpečnosti.



Produkty z kategórie led pásiky

20,5 m nanášacie rúno šírka 90 mm
Maliarsky rúno 20,5 m Tento náterový rúno sa nanáša na stenu alebo strop pomocou studeného lepidla alebo tmelu a používa sa na prekrytie tupých spojov, prechodov a viditeľných strán medzi profilovým a plošným materiálom alebo povrchovou...

EVN STR2024 LED pásik IP20 5 m 24W 3 000 K
5 m dlhý LED pás STR2024 pre suché vnútorné priestory, je možné ho skrátiť a samolepiť Pružný LED pás STR2024 je možné použiť mnohými spôsobmi. Či už ide o dekoratívne alebo funkčné, priame alebo nepriame osvetlenie, Strip je ideálny...


Paulmann YourLED pásik, 97 cm číry, denné svetlo
LED pásik YourLED Tento pás LED je súčasťou systému, ktorý ponúka množstvo dizajnových možností. To umožňuje na mieru šité a rovnako energeticky úsporné svetelné riešenia v oblasti moderného akcentačného osvetlenia. Kuchyne, nábytok...


Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo