LED pásiky

Môže LED pásik spôsobiť požiar?

Môže LED pásik spôsobiť požiar?

Nekupujte lacné LED pásiky nízkej kvality pochybného pôvodu. V týchto výrobkoch sa zvyčajne používajú nekvalitné suroviny, napríklad veľmi málo medi v podklade FPCB (flexibilná doska s plošnými spojmi). Flexibilná elektronika je kľúčovým aspektom pri LED pásikoch, preto je dôležité, aby bola kvalitná. Pri spájaní LED čipov slúži FPCB ako ich základňa. Okrem toho, schopnosť tejto dosky odvádzať teplo je kľúčovým faktorom.

Používanie nesprávneho a lacného napájacieho zdroja je ďalším rizikovým faktorom. Napájanie LED je kľúčové, preto nikdy nepoužívajte nekvalitné LED transformátory. Nestabilné výstupné napätie nekvalitných napájacích zdrojov, ktoré často prekračuje napätie LED pásu, môže spôsobiť prehrievanie.

Skutočný príkon u nekvalitných LED ovládačov často nie je zhodný s tým uvedeným na štítku. Skutočný príkon môže byť len 80 % príkonu uvedeného na štítku alebo ešte nižší. Pripojenie LED pásu na zdroj s nesprávnym príkonom spôsobuje nadmernú záťaž a prehrievanie.

Nekvalitné napájacie LED zdroje často neposkytujú ochranu proti skratu. Preto je dôležité používať kvalitné transformátory pre LED pásiky.

Zlá inštalácia môže byť ďalším rizikovým faktorom. Uistite sa, že sú všetky spoje pevne a správne pripojené. Voľné spoje môžu viesť k nadmernému odporu, silnému zahrievaniu a dokonca iskreniu. Miesto nespájkovaných konektorov je odporúčané používať spojenia, ktoré sú správne spájkované.

Preventívne opatrenia pre bezpečné používanie LED pásov

Aby ste minimalizovali prehrievanie LED pásu a predĺžili jeho životnosť, môžete zvážiť tieto preventívne opatrenia:

  1. Použite LED hliníkové profily: Pripojenie LED pásov na hliníkové profily pomáha odvádzať teplo, pretože hliník je materiál s výbornými vlastnosťami vedenia tepla a je cenovo dostupný.

  2. Využívajte stmievače a senzorové spínače: Nie vždy je potrebné, aby LED pásiky svietili najvyšším jasom alebo nepretržite. Stmievače vám umožnia znížiť jas a výkon LED pásu, čím znížite tvorbu tepla. Senzorové spínače automaticky vypnú LED pásy, keď nie je detegovaný žiadny pohyb, čím predlžujú ich životnosť.

  3. Investujte do značkových LED pásikov: Hoci značkové LED pásiky môžu byť drahšie, často vydržia dlhšie a poskytujú bezpečnejšie používanie bez obáv o požiar.

  4. Pravidelne kontrolovať LED pásy: Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav vašich LED pásov, aby ste predišli potenciálnym problémom a uistili sa, že sú správne fungujú.



Produkty z kategórie led pásiky

Cololight pás rozšírenie, 60 diód LED na Meter
2m rozšírenie LED pásky pre štartovaciu sadu Cololight Strip, verzia 60 LED na meter Existujúcu inštaláciu inovatívneho pásu Cololight Strip dokonale dopĺňa dvojmetrový nástavec. Súčasťou dodávky je LED pásik, ktorý je vybavený verziou...

EVN APFL2 Al-dlaždicový profil 2-stranný 200x5,7cm
Hliníkový obkladový profil APFL2 s krytom, obojstranné krídlo, 200 cm x 5,7 cm Kachľový profil z eloxovaného hliníka je vhodný pre dlaždice do hrúbky 8 mm. Je vhodný pre LED pásy so šírkou do 14 mm a výkonom do 15 W na meter. Vrátane...

Paulmann MaxLED 500 LED pásik 10 m RGBW
Dlhý LED pás MaxLED 500 pre veľké inštalácie - bez povrchovej úpravy Jasný LED pás MaxLED 500 so zmenou farby RGBW produkuje vysoký svetelný tok a je ideálny na veľké inštalácie a projekty. Dodáva sa s 3 x 10 cm adaptérovým káblom...

Philips Hue White+Color LightStrip Plus Basis 2 m
Svetelný pás LightStrip Plus 2 m Basis pre systém Philips Hue – White and Color Ambiance Tento dva metre dlhý svetelný pás LightStrip Plus nemá len funkciu zmeny farieb RGB, ale môže tiež vyžarovať biele svetlo, čo môže byť v každodennom...

Radium Essence ZeroPitch 700 LED pásik, 5 m 2 700K
Svetelná línia - úzky LED pás Essence ZeroPitch v dĺžke 5 metrovTento LED pás zo série Essence od spoločnosti Radium je vybavený novou technológiou ZeroPitch. To znamená, že medzi bodmi LED nie je viditeľná žiadna vzdialenosť, čím vzniká...

Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo