Vonkajšie svietidlá

Ako vybrať vonkajšie osvetlenie

Ako vybrať vonkajšie osvetlenie

Ak hľadáte praktické odporúčania pre osvetlenie vonkajšieho priestoru, ste na správnom mieste. Priblížime vám, ako správne vybrať exteriérové svietidlá, na čo by ste nemali zabudnúť a ako o ne následne dbať.

Ako zabezpečiť, že svietidlá sú vhodné pre exteriér?

Hlavným ukazovateľom, či je svietidlo vhodné pre vonkajšie podmienky, je hodnota IP krytia. Vysvetľuje stupeň ochrany proti prachu a vode. Túto dôležitú hodnotu nájdete výrobcami uvedenú pri každom svietidle. Minimálna odporúčaná hodnota je IP44, ktorá zabezpečuje, že svietidlo odolá drobným časticiam a striekajúcej vode z rôznych uhlov. Pre väčšiu istotu volajte vyššie hodnoty, ale IP44 by malo postačovať pre väčšinu domácností.

Ďalšie faktory pri výbere

  • Estetika: Svietidlá by mali zladit s okolím domu, terasy a záhrady. Mali by byť skôr diskrétne a ich svetlo by malo pôsobiť pohodlne.
  • Poloha: Myslite na to, kde svietidlo umiestnite. Zatiaľ čo stĺpové svietidlá môžu osvetliť cestu, v niektorých priestoroch by mohli prekážať. Nástenné alebo svietidlá v zemi sú skvelou alternatívou.
  • Osvetlenie: Aby ste nerušili seba ani susedov, vyberajte také svietidlá, ktoré osvetlia presne to, čo potrebujete.

Čo je váš cieľ osvetlenia?

Rozhodnite sa, čo chcete v záhrade osvetliť. Či je to strom, krík alebo len cesta, rôzne svietidlá vám pomôžu dosiahnuť rôzne efekty. Napríklad reflektory sú skvelé pre výrazné prvky záhrady, kým stĺpové svietidlá vám ukážu cestu v tme.

Použite LED technológiu

LED žiarovky sú trvácnejšie, energeticky úsporné a okamžite dosiahnu maximálnu intenzitu svetla. Zabezpečujú dlhú životnosť a sú ideálne pre vonkajšie podmienky, kde sú vystavené rôznym poveternostným vplyvom.

Výber správnej teploty svetla

Teplota svetla hovorí o atmosfére, ktorú vytvára. Pre exteriér je odporúčané teplejšie svetlo, cca 2 700 K, pre relaxačnú atmosféru. Vyhnite sa studenému svetlu, ktoré môže rušiť vás a prirodu.

Údržba exteriérových svietidiel

Investujte do kvalitných svietidiel, ktoré vydržia roky a nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Odporúča sa len pravidelná kontrola a čistenie od prachu a nečistôt.



Produkty z kategórie vonkajšie svietidlá

Chodníkové LED Conroy s pohyblivými difuzérmi
LED svietidlo na chodník Conroy s dvoma otočnými difúzormi Uhlové tvary a veľká flexibilita charakterizujú LED svietidlo na chodník Conroy. Dva difúzory, ktoré sú umiestnené v liatom hliníkovom ráme, sa dajú otáčať o 230°, čo umožňuje...

LEDVANCE Endura Flood snímač vonkajšie 3 000K 50 W
Vonkajšie nástenné LED reflektory Endura Flood so senzorom pohybu Vonkajší nástenný reflektor Endura Flood LED je vybavený teplými bielymi diódami LED. Biely hliníkový kryt má robustnú povrchovú úpravu. Dokonca ani okolité teploty od...

Solárne chodníkové LED svietidlo Martano snímač
EGLO Solárne chodníkové LED svietidlo Martano snímač, hliník, plast, 3.7W, L: 15 cm, K: 80cm

Stĺpové svietidlo Libra, 2-plameňové, biele
2-žiarovkové svietidlo Váhy vyrobené z hliníka s veľkými čírymi tienidlami z akrylového skla Klasická hliníková stožiarová lampa s 2 veľkými tienidlami, ktoré visia na ozdobných, zakrivených ramenách z oboch strán a zaručujú vynikajúce...

Vonkajšie nástenné LED svetlo Alexey tmavosivé
Tmavosivé vonkajšie nástenné LED svietidlo Alexey s vypuklým tienidlom, odolné voči morskej vode, IP65 Svietidlo Alexey sa hodí k najrôznejším typom modernej architektúry a v exteriéri je zdrojom mäkkého, rovnomerného osvetlenia. Teleso...

Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo