LED pásiky

Môže sa spať s LED pásikmi rozsvietenými?

Môže sa spať s LED pásikmi rozsvietenými?

Dnešní ľudia často čelia problémom so zaspávaním, túžbou po kvalitnom spánku a nevedomosťou, prečo je to tak. Pozrime sa na túto problematiku bližšie a zistime, či môžeme nájsť odpovede na tieto otázky. Nové informácie by nám mohli pomôcť vyriešiť tieto problémy.

V dnešnej dobe sa LED osvetlenie stalo čoraz obľúbenejším, najmä LED pásiky, ktoré je možné jednoducho nainštalovať na miestach, kde je potrebné osvetlenie. Avšak, je dôležité dobre zvážiť účel osvetlenia a vybrať vhodný typ na základe toho.

Čo presne sú LED pásiky?

LED pásik je moderný spôsob osvetlenia interiéru aj exteriéru, ktorý ponúka množstvo výhod. Jeho svetlo je rovnomerne rozložené, má nízku spotrebu energie a je ľahko prispôsobiteľný konkrétnym potrebám (napríklad osvetlenie televízie, kuchynskej linky, spálne). LED pásiky sa dajú ľahko strihať na požadované dĺžky a umiestniť presne tam, kde je potrebné, napríklad pozdĺž skrine. Taktiež je možné ich neskôr vymeniť za nové. Tieto LED pásiky sú samolepiace a jednoducho sa pripevnia na miesto ich určenia.

Existujú rôzne typy LED pásikov s rôznymi využitiami. Je dôležité venovať pozornosť napätiu (12V, 24V, 230V), dĺžke pásu, šírke, kvalite, odolnosti voči vlhkosti, svetelnému výkonu, farbe svetla a ďalším faktorom. Pred výberom je nevyhnutné zvážiť, na aký účel bude pásik používaný a v ktorej miestnosti.

Tento článok sa bude zaoberať rozdielmi medzi LED pásikmi a tým, čo sa stane, ak necháte tieto svetlá svietiť počas noci.

Môžete spať so zapnutými LED pásikmi v noci?

Ak vás zaujíma energetická efektívnosť a bezpečnosť, odpoveď znie: Áno, môžete spať so zapnutými LED pásikmi v noci. Tieto svetlá môžete nechať svietiť, nemusíte sa obávať. Majú nízku spotrebu energie, neprodukujú veľa tepla a nie sú nebezpečné. Môžete to vyskúšať - nechajte ich svietiť niekoľko dní a potom sa ich dotknite. Nemusíte mať obavy, nezohrejú sa príliš.

Sú však aj ďalšie faktory, na ktoré by ste mali myslieť. Napríklad, jas svetla a farba LED pásika, ktorý si vyberiete, môžu ovplyvniť aktivitu osvetľovaného priestoru a môžu mať rôzny vplyv na ľudí v závislosti od ich citlivosti.

Ako LED pásiky môžu ovplyvniť váš spánok v noci?

Denné svetlo reguluje cirkadiánny rytmus ľudského tela. Výskum ukázal, že modré svetlo, ktoré je charakteristické pre LED osvetlenie, stimuluje aktivitu tým, že podporuje uvoľňovanie serotonínu.

Naproti tomu potláča melatonín, hormón spánku, čo môže spôsobiť problémy so zaspávaním. Nedávne štúdie ukazujú, že zmeny cirkadiánnych rytmov môžu zvýšiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny.

To je hlavný rozdiel medzi LED svetlami a bežnými žiarovkami. Žiarovky sú plnospektrálne zdroje umelého svetla, zatiaľ čo LED osvetlenie sa často skladá z modrého svetla, ktoré stimuluje tvorbu serotonínu.

Modré svetlo môže mať pozitívne účinky, ako je znížená depresia, úzkosť a zvýšená aktivita. Avšak, večer sa väčšinou snažíme relaxovať a pripraviť sa na spánok. Preto je vhodné vypnúť všetky zariadenia a svetlá, ktoré vyžarujú modré svetlo (televízory, počítače, mobilné telefóny a LED svetlá s modrým svetlom), aby sme uľahčili zaspávanie a umožnili mozgu pripraviť sa na spánok.

Aké farby LED svetiel sú vhodné do spálne?

Rôzne farby svetla majú rôzne účinky na naše telo a vnútorné hodiny. To sa nazýva cirkadiánny rytmus, ktorý je prirodzeným cyklom v tele riadený denným svetlom.

Narušenie tohto cyklu môže nastať pri dlhých letoch, časových posunoch alebo používaní modrého svetla v noci. Pred spaním by sme mali začať používať teplé žlté osvetlenie (extra teplé biele alebo amber) a vyhýbať sa modrému svetlu.

Takže môžete nainštalovať obľúbené LED pásiky do spálne? Jasné biele svetlá nie sú ideálne na spanie, ale existujú iné farby, ktoré môžu pomôcť uvoľniť myseľ a zlepšiť spánok. Teplota chromatickosti, teda teplé alebo studené svetlo, je dôležitým kritériom. Na prácu sa odporúča svetlo s hodnotou 4 000 K alebo viac, zatiaľ čo na relaxáciu a spánok stačí hodnota 2 700 K. Pred spaním je ideálne používať svetlo s hodnotou 2 000 K.

Inými slovami, optimálny spánok je spojený so západom slnka, ktorý má červené spektrum. Červená farba nemá negatívny vplyv na cirkadiánny rytmus tela a môže pomôcť pri zaspávaní. Tmavé svetlá s veľmi teplým bielym svetlom sú najlepšie na večer. Ak je potrebné (napríklad u detí), svetlá by mali byť večer nastavené na nízku intenzitu a použitý by mal byť najteplejší odtieň teplej bielej.

Záver

Intenzívne svetlo môže všeobecne ovplyvniť naše zdravie, ale v prípade svetelných LED pásikov je situácia zložitejšia. Rôzne farby svetiel môžu mať rôzne účinky na náš organizmus a môžu byť prospešné pre relaxáciu a hlboký spánok. Inštalácia LED pásikov v domácnosti môže byť bezpečná a prospešná, ak si vyberiete vhodnú farbu pre dané miesto.



Produkty z kategórie led pásiky

EVN STR5424 LED pásik IP54 5 m 72 W 2 700K
5 m dlhý LED pás STR5424 - vhodný aj do kúpeľne LED pás STR5424 je pružný, odolný voči UV žiareniu, má samolepiacu zadnú stranu a dá sa skrátiť. Môže byť použitý nielen v obývacej izbe, na chodbe, v spálni alebo v kuchyni, ale vďaka...

LED pás 2024-300 RGB vnútri 10m diaľkový ovládač
Plastový LED pás: so striedaním farieb Pás LED RGB je ako lampa taký individuálny, ako interiér, do ktorého sa môže umiestniť. Mimoriadne dlhý a s mnohými funkčnými vlastnosťami, sa pás LED dobre hodí doma na emocionálne zvýraznenie...

Paulmann Base hliníkový profil s difuzérom 200 cm
Čierny profilový podstavec na povrchovú montáž so satinovaným difúzorom pre LED pás MaxLED Tento hliníkový profil poskytuje homogénne ambientné osvetlenie na nábytku alebo stenách. Možno ho vybaviť pásikom MaxLED LED a vďaka satinovanému...

Paulmann Entertain LED pásik RGB TV Set 65
Farebné podsvietenie televízora: sada LED pásikov EntertainLED pre televízor, USB Veľkolepé svetelné efekty v obývacej izbe: LED pásiky USB pre televízor od spoločnosti Paulmann zo série EntertainLED poskytujú trojstranné osvetlenie za televízorom....

Paulmann YourLED základná sada 3 m, teplá biela
Základná súprava YourLED v bielej, 3 metre dlhá, teplá biela farba svetla Zasúvacia základná súprava Function YourLED s napájacím zdrojom a potiahnutým, 3 metre dlhým LED pásikom s teplými bielymi diódami LED. Vďaka lepiacej zadnej strane...

Prečítajte si aj naše ďalšie články


Lubomír Slavo

Lubomír Slavo